top of page
  • Foto van schrijverMariella Wassing

Wat is fractal art?

Bijgewerkt op: 1 jan. 2024


fractal art door Mariella Wassing - Ascension Design
Fractal Art - gemaakt in het programma JWildfire

De oorsprong van Fractals

In mijn vrije tijd creëer ik fractal art. Een vorm van kunst die nog niet heel bekend is, maar naar mijn idee door meer mensen beoefend zou moeten worden. Het maken van fractal art is namelijk zeer rustgevend, bijna meditatief. Je hoeft niet eens goed te kunnen tekenen of schilderen, de kunstwerken ontstaan tijdens het werken met een programma dat wiskundige formules omzet in beeld. Gelukkig hoef ik niet zelf al die wiskundige berekeningen te kennen. Daar is hele mooie software voor die steeds eenvoudiger wordt. Deze software is gebaseerd op geometrie welke o.a. bekend gemaakt werd door Benoit Mandelbrot de vader van de fractals. Deze man werkte destijds bij IBM en bewees aan collega wetenschappers dat fractals niet zomaar een programma-artefact waren, maar een degelijke geometrie waarmee het bijvoorbeeld mogelijk is om de groei van structuren in de natuur te verklaren. Als je goed kijkt kom je fractals in de natuur overal tegen.

Fractals werden door Mandelbrot ook gebruikt om schommelingen op de financiële markt uit te leggen en te berekenen.


"Clouds are not spheres, mountains are not cones, coastlines are not circles, and bark is not smooth, nor does lightning travel in a straight line."

—Mandelbrot —

Het programma Ultra Fractal waar ik graag mee werk, start standaard met de Mandelbrot set. We weten nu waar die naam vandaan komt :-)

Deze ziet er zo uit:

Mariella Wassing maakt fractal art gebaseerd op deze mandelbrot set
Mandelbrot Set

Hoe ontstaat een fractal kunstwerk?

Deze Mandelbrot Set is voor veel mensen wel herkenbaar maar niet echt kunstzinnig. De kunstwerken ontstaan pas zodra ik heel ver inzoom op deze afbeelding. Wat in principe oneindig door kan gaan als mijn computer dat zou aankunnen.


Na het zoeken van een interessant stukje ga ik op speurtocht naar een filter die past bij het gevonden deeltje. Daar kan ik soms uren mee bezig zijn. Soms vind ik het sneller, en soms helemaal niet. Zeker niet alle fractals waar ik mee werk, zijn mooi genoeg om uiteindelijk uitgeroepen te worden tot kunstwerk, maar die bewaar ik om later nieuw ontdekte filters op te proberen. Als de vorm er eenmaal is, begint het kiezen van de kleurencombinaties. Dit gebeurt met een kleurverloopfilter die ook weer oneindig aangevuld kan worden met eigen kleurpaletten.

Vervolgens wordt het fractale kunstwerk gegenereerd naar het gewenste formaat. Hoe groter en gedetailleerder het artwork, des te langer mijn computer erover doet om het om te zetten in een afbeelding. Daarna bewerk ik de afbeelding na in een grafisch programma zoals Gimp of Adobe Photoshop.
0 opmerkingen

コメント


bottom of page