top of page
  • Mariella Wassing

Er zit meer in je foto's dan je denkt.

Bijgewerkt op: 18 okt. 2021

Er zijn heel veel verschillende soorten fotografen op de wereld. Van "snelle kiekjes" fotografen tot "alles moet tot in de puntjes perfect zijn" fotografen.

Eén ding hebben alle fotografen gemeen, foto's die minder mooi zijn, gaan gewoon in de prullenbak.

Maar wat nu als juist die ene foto, op dat ene moment, niet helemaal perfect gemaakt is? De belichting liet te wensen over, de uitsnede was niet perfect, de horizon stond scheef.

Zo werd ik vorige week wakker in een klein paradijsje in Frankrijk. Het zonnetje scheen op een plek die de rest van de dag in de schaduw zou blijven. Toevallig had ik mijn spiegelreflexcamera bij me, maar op dat moment had ik weinig tijd, want er werd op mij gewacht. Ik wilde toch de foto maken want instinctief wist ik dat dit het enige moment zou zijn dat ik de zon op deze manier door het groen zou zien.

Ik ritste snel de cameratas open, pakte mijn camera, klikte hem aan. Keek door de zoeker, het zag er prachtig uit. Zonder verder instellingen te checken (stom natuurlijk), klikte ik. Ik keek nog wel even op het kleine schermpje, daar zag de foto er prima uit dus ik vervolgde mijn weg.prachtige plek op het terrein van LaGrange de Fabras  maar de foto laat nog te wensen over.
Foto zonder magie


Met een klein beetje bewerking in Darktable krijgt een foto al snel zijn magie terug.
Foto met magie


Toen ik na de vakantie de foto's bekeek op mijn grote computerscherm, viel het toch een beetje tegen. Ik miste de magische kleuren en de zonnestralen op het heldergroene blad van de planten.

Maar dan is er Darktable. Een mooi gratis te downloaden programma waarmee ik mijn foto's de magie teruggeef die ik op het fotomoment beleefde. Met slechts een paar klikken een stralende foto.


En hoe zit het met jouw vakantiefoto's? Mis jij ook hier en daar de magie van je vakantie?

Volg dan mijn blog of mijn Gimp facebookpagina.

ik werk momenteel aan een heuse cursus Darktable, waarin ik jou leer toveren met je foto's.

So stay tuned!

0 opmerkingen
bottom of page